Activități de vacanță

Vă amintiți versurile ”Vine vacanța/Cu trenul din Franța…”, pe care le tot repetam pe vremea când eram elevi în așteptarea vacanței mari? Zilele astea, lucrând cu copii la ateliere, aproape că pot auzi șuieratul trenului care se apropie de gară :). De aceea, la atelierele de Dezvoltare personală prin joc le-am propus copiilor câteva activități creative perfecte pentru zilele însorite de vară.

Forme pentru baloane de săpun

Am dat copiilor câte 3 bucăți de sârmă colorată și pufoasă, împreună cu provocarea de a crea forma din care să iasă cele mai mari baloane de săpun.  Iată ce a ieșit:

Tir cu avioane de hârtie

Atât de simplu și atât de amuzant! Fiecare copil a primit câte o coală de hârtie și misiunea de a construi un avion de hârtie pe care să-l poată face să zbroare prin cercul de gimnastică de la o distanță cât mai mare. Pentru că în curtea noastră era atomul, la cererea lor, am schimbat ținta.

Prima reacție pe care am primit-o a fost: ”Dar eu nu știu să fac avioane de hârtieeeee :(”. Ca de obicei, ne-am bucurat împreună să parcurgem drumul de la ”nu știu”, ”nu pot”, ”e prea greu pentru mine”, ”eu nu am nici o idee”, la ”oare dacă îl fac mai mic…”, ”dacă îndoi aripile așa…”, ”sau dacă e mai greu…”.

Îmi place să le repet cu fiecare ocazie că prima condiție pentru a reuși este să încerci și că greșelile sunt minunate atunci când învățăm din ele. Sunt mândră când îi văd cum se întreabă singuri ce pot schimba la modelul care a eșuat, cum caută variabile, emit ipoteze, testează și o iau de la capăt până când reușesc.

Iar bucuria unui succes muncit, e de neegalat!

IMG_20180605_164547

Lansator de biluțe

Pentru activitatea asta le-am pus la dispoziție mai multe materiale:

Provocarea a fost să construiască un instrument cu care să lanseze biluțele până în mijlocul atomului de la o distanță dată. Am dat frâu liber imaginației, ne-am pus la treabă îndemânarea și…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.