Bărcuțe

Împreună cu copiii participanți la cursul de Gandire Creativă ne-am pus întrebarea: ”Cum putem transforma puterea apei in energie?”. Activitatea cu ”Moara” a fost un prim răspuns, dar pentru că ne-a  plăcut să testăm și să construim, ieri am abordat o nouă provocare, am făcut bărcuțe propulsate cu puterea apei.

Am început cu materialele, pentru ca explorarea lor să ne inspire în cadrul sesiunii de Brainstorming pentru realizarea schiței:

  • O caserola de plastic
  • Un pahar de plastic
  • Un pai
  • O țepușă pentru frigărui
  • O farfurie de plastic pe care am lipit de 2 ori conturul unei bărcuțe.

Desigur, pentru început, provocarea de a transforma aceste materiale într-o barcuță care merge cu puterea apei a părut mult prea mare pentru micii mei exploratori. Dar i-am incurajat să se uite cu atenție la ele, să le manipuleze și să le combine, apoi să spună orice idee le vine în minte. Chiar dacă primele idei erau foarte departe de pașii pe care i-am fi putut urma, le-am salutat cu bucurie. În felul acesta, a crescut entuziasmul, a dispărut frica de a fi criticat sau luat peste picior și a fost înlocuita cu dorința de a-și face ascultate ideile. Încet, încet, copiii au inceput să construiască idei pornind de la ideile colegilor și, în mai puțin de jumătate de oră, ghidați numai prin întrebări, au reușit să realizeze un plan detaliat pentru activitatea de construcție.

Au lucrat cu îndârjire, s-au poticnit și au cerut ajutorul uneori, au vrut să renunțe dar i-am încurajat, și mai mult, ceea ce m-a impresionat, s-au încurajat și ajutat unul pe altul, până când, la final, fiecare a reușit să facă o bărcuță care a trecut testul apei :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.