Ciclul apei în natură

Vă povesteam într-un alt articol că am început o serie de ateliere de dezvoltare personală cu și despre Apă. Săptămâna trecută am descoperit Ciclul apei în natură. Iată cum:

Am început prin a introduce un instrument pe care îl vom folosi mult de acum înainte: Fișa de experiment. Rolul ei este de a exersa un mod structurat de abordare a activităților cu experimente, de a crea o schemă mentală pe care o abordăm de fiecare dată, prin care legăm curiozitatea de explorare senzorială, antrenăm mușchiul gândirii formulând ipoteze și extrăgând concluzii, structurăm ideile făcând liste de materiale necesare și identificând pașii procedurali și exersăm atenția concentrată înregistrând datele.

Apoi am decis împreună să căutăm un răspuns la întrebarea: cum se mișcă apa prin natură?

Copiii au auvut multe idei pe care le-au notat sub formă de ipoteză, dar, spre norocul nostru, testarea tuturor presupunea recrearea într-o miniatura a apei din natura, a uscatului și a norilor. În acest sens, am folosit: 2 boluri de sticlă transparentă, unul mai mare și unul mai mic, apă caldă, sare, gheață și folie alimentară.  Bolul mare a fost oceanul, în care am pus apă călduță (ne lipsea soarele, și am fost de acord că putem să o punem în ocean direct încălzită 🙂 ), am adăugat sare, căci apa de mare este sărată. Bolul mic a fost uscatul (l-am umplut cu pietricele pentru a reprezenta munții). Am acoperit bolul mare cu folie alimentară transparentă, reprezentând atmosfera pământului, peste care am așezat câteva cuburi de gheață (căci atmosfera este rece, știm noi din călătoriile cu avionul, cu cât urci mai sus, cu atât temperatura pe care ne-o arată monitorul din avion este mai mică).

Apoi am observat, preț de vreo 10 minute și am descoperit evaporarea, condensarea și precipitațiile. Când am luat jos atmosfera, am constatat că ploaia a ajuns și pe uscat, și am povestit despre colectare.

DSC_2018

Pentru a fixa noile concepte, am realizat câte un disc simpatic, în care am reprezentat grafic fenomenele observate.

Nu puteam încheia atelierul fără o activitate de integrare. Fiecare copil a creat povestea unui strop de apă, ne-am distrat cu personajele simpatice create de ei, dar am vorbit și despre importanța apei în natură. Astfel, am ajuns să găsim o sumedenie de motive de mândrie pe care le au stropii din poveștile noastre. Așa am ajuns să povestim despre lucrurile care ne fac pe noi să ne simțim mândri, lucruri la care ne pricepem de minune, dar și despre cele pe care ne dorim să le explorăm suplimentar.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.