Cu grupa mică despre ”Healthy living”

În luna octombrie, cu grupa mică ne-am jucat pe tema ”Healthy living”. Am inclus aici jocuri, povești și cântecele cu și despre mâncare sănătoasă, sport și mișcare, microbi și igienă.

Iată câteva din activitățile noastre favorite:

Semaforul (Food stoplight) – toți copiii iubesc baloanele, iar entuziasmul creat în jurul lor poate fi folosit cu succes pentru a aborda o tema serioasă cum este ”healthy food” versus ”junk food”.

Jocul e simplu, se umflă 2 baloane, unul roșu și unul verde. Discutam despre semafor și semnificația fiecărei culori, după care răsturnăm la mijloc un set de miniaturi de mancare. Micuții se vor distra de minune sortând mâncărurile. E un prilej excelent de exersare a vocabularului despre mancare și a frazelor prin care exprimăm preferința/alegerea.

Microbii (Playdough germs)

Mari sau mici, experiențele senzoriale ne ajută mult să înțelegem și să ne amintim ceea ce învățăm. Cu atât mai mult, pentru a le vorbi unor copii de 3-4 ani despre microorganisme ai nevoie să le dai formă și culoare.

Atelierul nostru noastră pe tema ”Germs and handwashing” a început cu un pic de teatru, menit să le arate cât de repede și ușor călătoresc microbii. Un pic de sclipici presărat pe mână, un strănut hotărât în palmă și apoi câteva strângeri de mană. Sclipiciul era peste tot, iar noi am avut ocazia perfecta să discutăm despre ”traveling germs”.

Apoi am luat plastelina și i-am modelat, continuând să discutam despre ce se întâmplă când luăm contact cu ei și despre cum și când ne spălăm corect pe mâini.

Sigur, din această lecție, nu putea lipsi un pic de joacă de-a doctorul :).

Am avut astfel ocazia să exersăm multe elemente de vocabular în context: body parts, symptoms and doctor related conversation, bathroom items, spatial relations prepositions, dar și să fixăm câteva deprinderi sănătoase.

O gură sănătoasă (Healthy mouth)

Când vine vorba de igiena orală, primul pas este bineînțeles să discutăm despre gură. Simplu și ușor de făcut, gura noastra din hârtie colorată și plastelină albă ne-a dat ocazia să povestim despre rolul fiecarui element (bite, taste, chew) dar și să exersăm număratul.

Pentru periaj, am folosit ouă fierte tare, colorate cu colorant alimentar. Nu doar că ne-am amintit cum se îngrijesc corect dinții, dar am exersat în ritmuri vesele exprimarea relațiilor spațiale.

Iată și cântecelul pe care l-am folosit: https://www.youtube.com/watch?v=lnHIgRhJctc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.