Ziua mea din plastelină

Metaforele reprezintă o formă de bază de organizare a experienței, cu ajutorul lor, oamenii dau sens prezentului, își configurează și reconfigureaza trecutul și își crează scopuri pentru viitor.

Atunci când povestim evenimentele trăite ne modelăm realitatea subiectivă, determinăm dacă am avut o zi bună sau o zi proastă, dacă nota din carnet sau discuția cu șeful a fost o reușită sau un eșec, alegem să învățăm din experiență sau să căutăm vinovați, să trăim intens o emoție sau să o ascundem în sertar. Poveștile noastre sunt la fel de reale pentru creierul nostru ca tastele pe care le apăs în timp ce scriu aceste rânduri. De aceea îmi place să lucrez mult cu povești.

O activitate foarte frumoasă și eficientă pentru a pătrunde în lumea copiilor, pentru a descoperi cum se raportează la evenimente și oameni, ce este important și relevant pentru ei, este ”Ziua mea din plastelină”.

Așez în fața copiilor boluri din plastelină în cât mai multe culori. Mai întâi le cer să se gândească la cum a fost ziua lor și să îi dea o culoare, apoi le ofer bolul de plastelină potrivit și îi rog să modeleze ceva, orice, care să raspundă la întrebarea ”Cum a fost astăzi pentru tine?”

Drumul de la ”cum adica?”, ”eu nu știu ce să fac!”, până la ”ziua mea a fost ca motanul meu când prinde un ghem nou și colorat” sau ”ziua mea a fost ca un dinozaur care s-a pierdut în lume” se parcurge cu răbdare și blândețe, prin întrebări menite să relaxeze, permițând creierului să lucreze, să proceseze experiența pentru a-i da formă și culoare. În dinamica dintre povestitor și ascultători se crează o conexiune frumoasă datorită căreia se pot deschide perspective, experiențele pot căpăta noi înțelesuri iar problemele pot găsi soluții neașteptate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.