Jocuri de toamnă

Toamna e un anotimp foarte bogat în culori, arome și texturi, care ne îmbie să explorăm și să ne bucurăm de natură cu toate simțurile. Îmi place să caut mereu jocuri și activități senzoriale pe care să le experimentez împreună cu copiii, atât acasă, cât și la cursuri. Cu speranța că vă vor inspira, am adunat în acest articol câteva din cele mai iubite activități de toamnă descoperite de noi până acum.

  • Vânătoarea de comori

E simplu, scriem o listă: 5 frunze roșii, 3 castane, 2 ghinde, 2 conuri, o crenguță uscată, o frunză galbenă, un fruct copt, 3 frunze de castan, o floare, 2 nuci (sau orice altceva vă mai inspiră). Facem perechi, sau echipe dacă avem un grup mai numeros, fixăm un timp, un perimetru, un loc de întâlnire, ne asigurăm că fiecare echipă are o plasă în care să adune comorile, pornim cronometrul și începem căutarea de comori. La final, inventariem comorile și, dacă dorim, premiem participanții.

Când jucăm în familie explorarea poate avea loc în pădure, în parc sau în curtea bunicilor, iar premiul poate fi o ciocolată caldă savurată împreună, împărtășind impresii la sfârșitul zilei. E o opțiune minunată pentru a petrece câteva ore revigorante în natură, în zilele însorite de weekend.

Pentru cursuri e ideal dacă avem o curte, chiar dacă va trebui sa aducem noi o parte din comorile pădurii și să le ascundem în prealabil, dar merge și la interior, reprezentând o bună oportunitate de a exersa atât vocabularul legat de toamnă, cât și exprimarea relațiilor spațiale. În acest sens, jocul se adaptează în felul următor: facem două echipe, fiecare echipă primește o cutie cu comori pe care trebuie sa le ascundă. Pentru fiecare item ascuns, echipa trebuie sa construiască un indiciu pentru echipa adversă.

 

  • Cavalerii culorilor

Pentru acest joc ne vor fi utile comorile adunate și păstratrate de la jocul de mai sus :). Pe lângă ele, mai avem nevoie de o cutie de pantofi (pictată și decorată, cu o ușiță cât să încapă o mână de copil decupată pe o laterală) și o poveste despre o vrăjitoare gri, căreia nu-i plăceau deloc culorile, motiv pentru care a încuiat toamna într-o cutie fermecată. Opțional, putem adăuga un pic de recuzită, care sa ajute magia: un muppet povestitor, o coroană de prințesă și o capă de prinț.

Nu ne rămâne decât să-i invităm pe micii curioși și curajoși să salveze toamna, vârând pe rând mânuțele în cutie și ghicind ce au găsit.

O altă variantă a jocului, este ”Ajutoarele veveriței”. Pentru această versiune este nevoie de o cutie plină cu crengi, frunze, castane, conuri de pin, pentru fiecare grup de 2-3 copii, o veveriță de pluș și o pungă de arahide în coajă. Veverița povestește copiilor despre pregătirile ei pentru iarnă și îi roagă să o ajute să găsească arahidele ascunse în cutii.

Jocul stârnește mult entuziasm si bucurie. Poate fi folosit cu succes la copiii preșcolari, pentru a stimula curiozitatea și cooperarea, pentru a înțelege mai bine legătura dintre ceea ce trăim în corp și emoțiile noastre, dar și pentru îmbogațirea vocabularului tematic atât în limba maternă cât și într-o limbă străină.

  • Mici și mari culegători

Nimic nu spune toamnă, cum o face o livadă plină cu fructe coapte și frunze colorate. Îmi amintesc cu mare drag de copilărie, de foșnetul frunzelor adunate cu grebla, de gustul merelor,perelor și prunelor proaspăt culese, de bucuria cocoțatului pe scară și pe crengi, cât mai sus, de textura aspră a scoarței de copac cu modelele ei imprimate pe mâini și pe picioare, de gălețile grele, pline ochi cu fructe proaspete, pe care mă încăpățânam să încerc să le car măcar câțiva pași. Dacă aveți bunici, unchi sau prieteni care au în curte câțiva pomi pregătiți de recoltă, vă puteți oferi să dați o mână de ajutor, cu mic, cu mare. Va fi, cu siguranță, o experiență plină de savoare și veselie pentru întreaga familie.

Sigur, în clasă nu avem cum să reproducem bogăția senzorială a livezii, dar putem face un exercițiu de imaginație plăcut, pe baza căruia să introducem sau să exersăm vocabularul de toamnă într-o limbă străină, număratul, sortarea, adunarea sau scăderea. Pentru preșcolarii mici recuzita va trebui pregătită înainte, dar, în cazul celor mai mari, realizarea ei este o activitate artistică plăcută și o oportunitate de a exersa motricitatea fină, simțul artistic și lucrul în echipă.

Materiale necesare: carton, coli albe și colorate, tipar de copac, fructe și frunze, un camion pentru fiecare echipă și cutii de depozitare a recoltei.

  • Ghicește fructul/leguma

Activitatea asta e amuzantă și iubită la orice vârstă. În pregătirea ei, este necesară o vizită la piață pentru a cumpăra câte puțin din cât mai multe legume și fructe de sezon. Pe lângă coșul cu bunătăți, mai aveți nevoie de apă, cuțit, farfurii de plastic, șervețele și o eșarfă.

Mai întâi spălați bine fructele și legumele. Apoi, legați pe rând copiii la ochi și oferiți provocarea: să chicească fructul sau leguma folosind doar simțul tactil și mirosul. În faza a doua, tăiați fructele și legumele bucățele, legați din nou copiii la ochi și schimbați provocarea: să ghicească fructul sau leguma în funcție de gust.

Cred că acesta a fost cel mai plăcut și eficient mod de a introduce vocabularul legat de legume și fructe într-o limbă străină din câte am folosit până acum.

  • Toamna din sticlă sau borcan

Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi place tare mult să adun mici amintiri de peste tot. Am pus în diverse recipiente de-a lungul timpului marea, muntele, Florența, Barcelona, anii de școală, bebelușia copiilor mei… înțelegeți ce vreau să spun :).

Am observat că și copiilor le place să colecționeze, așa că am folosit această plăcere și în educația lor. Sunt multe moduri în care îi putem învăța pe cei mici despre anotimpuri. La Ilinca am folosit masa anotimpurilor, însă în cazul lui Andrei, care are o plăcere deosebită să descopere și să studieze tot felul de sunete, mi se pare mai potrivit să punem anotimpurile la borcan/sticlă, pe care o poate zdrăngăni în voie.

Am folosit activitatea asta și la cursuri, pentru a recapitula vocabularul de toamnă. E minunat să vezi cum copiii învață prin joc, atât de natural și ușor!

  • Șotron de toamnă

Șotronul este unul din cele mai îndrăgite jocuri ale copilăriei și am descoperit că energia și entuziamul pe care le adună în jurul său poate fi folosită cu succes pentru exersarea vocabularului tematic. Anul ăsta, pentru Fun English Hours, am construit un șotron de toamnă al cărui succes mă face să mă gândesc să construiesc câte unul pentru fiecare sezon. E simplu de realizat și printat pe mușama format A1 se poate folosi atât la interior cât și la exterior.

  • Steagul toamnei

Luați o coală de flipchart, tipare pentru câteva elemente specifice de toamnă, creioane colorate și lipici. Faceți echipele și trasați sarcina: explicați ce este un steag și invitați echipele să construiască steagul toamnei. E un exercițiu în care înfloresc imaginația, culorile și voia bună, iar conversația purtată pe parcursul său, construirea și livrarea prezentării finale pot servi multor scopuri educaționale, de la limbaj la organizarea discursului, argumentarea unei alegeri sau stăpânirea emoțiilor.

Spor la joacă vă doresc!

 

2 thoughts on “Jocuri de toamnă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.