Fericirea din palmă

Vorbind despre frică la atelierul de Emoții, o fetiță, D, mă intreabă:

-Andreea, cum fac să-mi găsesc curajul când tot corpul meu e invadat de frică! Uită-te și tu cum arată!

Tocmai lucrasem un exercitiu de conștientizare a stărilor fiziologice pe care le produc emoțiile, cu machete ale corpului uman realizate din plastelină, iar corpul lui D era roșu aproape în intregime, semn că, atunci când o cuprinde frica, doar gâtul și vârful urechilor scapă neatinse.

I-am dat mai multe variante de exerciții prin care își poate relaxa corpul deschizând drumul spre o stare bună, în care resursele, precum curajul, îi sunt la îndemână. Preferatul ei, a fost ”Fericirea din palmă”.

Jocul propune găsirea unei amintiri prețioase, speciale prin starea de bine, bucurie, relaxare pe care a generat-o, urmată de rememorarea ei pe îndelete, cu ancorarea în fiecare deget a experienței senzoriale trăite pe fiecare din canale: vizual, auditiv, olfactiv, gustativ și chinestezic.

 

Întipărită bine în buricele degetelor și în căușul palmei, starea de bine poate fi accesată cu ușurință, făcând minuni în ceea ce privește autocontrolul în momente de mare încărcătură emoțională.

Am fost tare bucuroasă când, câteva săptămâni mai tărziu, D mi-a povestit cu multă voioșie despre experiența ei la recoltat de analize:

-A trebuit să îmi ia sânge și mie îmi e frică de ace. De obicei, când stăteam în sala de așteptare, numai la ace mă gândeam și mi se făcea și mai frică. Dar astăzi mi-am amintit de jocul tău… ăla cu palma, și l-am făcut cât am așteptat… și l-am mai făcut odată cât mi-a legat mâna și mi-a luat sânge. Încă nu îmi vine să cred, de data asta nici nu am plâns, nici n-am tremurat… de fapt… nici nu mi-a mai fost așa de frică!

 

 

One thought on “Fericirea din palmă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.