Proteste pe înțelesul copiilor

16402296_1700089130017967_966392087_n

În seara asta am fost la proteste. N-am luat copiii, pentru că nu voiam să înghețe, dar, înainte de culcare, Ilinca a vrut să îi explic ce înseamnă protestele și despre ce este vorba.

I-am explicat cum am putut mai bine, cât mai pe înțelesul ei contextul și scopul protestelor, i-am arătat și imagini, ca să-și înțeleagă mai bine despre ce este vorba.

Sunt două bucăți din discuția noastră pe care simt să vi le împărtășesc:

Povestind despre aglomerația din închisori, ca fiind unul din motivele pentru care se dorește iertarea celor care au furat, o întreb:

”Uite, eu cred că și la voi în clasă, la școală e foarte aglomerat și cred că guvernul ar trebui să rezolve mai întâi problema aglomerației din școli și apoi pe cea din închisoare. Tu ce părere ai, e aglomerat la voi în clasă?”

”Păiii… dacă unii copii se joacă și se plimbă printre bănci… nu prea e loc, dar dacă stăm cuminți fiecare în banca lui, are fiecare un loc. Numai ghiozdanul meu mami…. e uriaș, ocupă tot spațiul dintre bănci. Pe acolo… nu trece nimeni!”

Un pic mai târziu, mă oprește și îmi zice:

”Auzi mami, dacă aș fi eu în guvern ști ce lege aș da?”

”Ce lege ai da iubire?”

”O lege care să spună că dacă cineva a furat să stea la închisoare atât cât a zis judecătorul. Adică, de exemplu, dacă cineva a furat…. să zicem o jucărie… una care îi era foarte dragă copilului, pe care o avea de la tati, din prima zi de viața și judecătorul a hotărât să stea la închisoare … o lună, atunci să stea o lună, chiar dacă scrie o carte, să stea o lună, nu o jumătate de lună. Să stea să se gândească la ce a făcut și la cum s-a simțit copilul ăla de la care a furat. Să nu mai facă altă dată. Dacă îl lăsăm să scape ce o să creadă… că e bine ce a făcut și o să facă din nou!”

Văzusem de curând o statistică despre eficiența istorică a grațierilor colective. Acolo spuneau că 1 din 5 prizonieri grațiați revin în închisoare în mai puțin de 1 an. Fiică-mea nu a avut nevoie de statistici, a înțeles singură și repede cum se întâmplă lucrurile. Sigur, ea nu știa că guvernul nostru s-a gândit la toate și vrea să prevină recidiva schimbând legile astfel încât, de pildă, hoțul să nu mai fie hoț decât dacă fură peste 200,000 lei. Și uite așa, jucăria din exemplul ei și suferința copilului care a pierdut-o nu se mai califică.

În rest… fără comentarii.

One thought on “Proteste pe înțelesul copiilor

  • Asta inseamna copil crescut frumos. Cu vorba buna, cu explicatii clare, ca de la om la om. Are logica si bun simt, felicitari! Va trebui, insa, sa ii aperi aceste atribute in fata “atacului” scolii noastre, care mai mult strica decat formeaza minti si caractere…

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.