Trei cărți care ne-au uns pe suflet

A fost vacanță… cu prelungiri, spre bucuria piticilor care au profitat de zilele cu extra somn, joacă și povești pe săturate. Am luat și eu pauză de pe blog și am profitat alături de ei de această perioadă frumoasă, cu timp pentru familie și prieteni, așa cum n-am mai avut de mult.

Astăzi revin și vă urez Un an nou minunat, cu sănătate, iubire și orice altceva vă mai doriți!

În primul articol pe acest an, vreau să vă împărtășesc câteva din lecturile frumoase de care m-am bucurat împreună cu Ilinca în vacanța asta.

”Erus și Valea Răbdării” a lui Alec Blenche, ilustrații Doina Zavadschi, prima din aventurile micului prinț pornit să salveze lumea.

dsc_1248

Cartea începe cu descrierea unei lumi frumoase, în care copiii se joacă nestingheriți printre legume și fructe care îi fac veseli și sănătoși. Facem cunoștință și cu Erus prințul poznaș și uneori nesuferit al regatului.

Apoi lumea se schimbă, pentru că soarele nu o mai luminează și nu o mai încălzește, legumele și fructele devin tot mai puține iar oamenii triști și ursuzi. Așa se face că Erus trebuie să își asume rolul și să pornească la drum împreună cu cinci tovarăși de nădejde, pentru a aduce înapoi soarele, legumele, fructele și veselia în Lumea Bună.

Pentru că răbdarea este una din virtuțile în care Erus nu excelează, prima sa aventură este prin Valea Răbdării, un loc plin de provocări interesante.

Câteva zile la rând am așteptat cu nerăbdare seara pentru a fi din nou alături de Erus în aventura sa. Ne-a plăcut tare mult, am admirat ilustrațiile frumoase, ne-am bucurat de personajele simpatice, frumos creionate, de povestea scrisă într-un stil simplu si atractiv, numai bună pentru un copil de 6 – 7 ani. Așteptăm cu interes să descoperim următoarea carte, ”Erus și Valea Generozității.

”În țara emoțiilor”, textul aparține Gabrielei Mărginean iar ilustrațiile Irinei Neacșu. Împreună cu micuța Dora și Spiridușul Surpriză ne-am plimbat prin țara emoțiilor și am făcut cunoștință cu Bucuria, Regele Suflet, Tristețea, Dezamăgirea, Fericirea, Frica, Furia și Încrederea.

dsc_1247

Am descoperit citind și povestind pe marginea textului cum se simt toate aceste emoții în corp, am învățat cum să le recunoaștem și ne-am gândit cum am putea să ne descurcăm cu ele. Am înțeles că emoțiile nu sunt bune sau rele, sunt doar trecătoare, le trăim pe fiecare la un moment dat și învățăm câte ceva din fiecare experiență.

Ne-a plăcut cartea asta în primul rând pentru că a fost un prilej și suport minunat pentru o discuție intensă și fructuoasă pe tema asta atât de importantă.

”Cartea Curajului” a Adinei Rosetti cu ilustrații de Alexia Udriște. Este o colecție de 10 povestioare frumoase, inspirate de proiectului ”Culegătorii de Curaj”. Fapte reale sunt rescrise pe înțelesul celor mici și puse în seama unor personaje drăguțe (veverițe, fluturași,  șopârle sau șoricei) care aduc copilului o nouă perspectivă asupra conceptului de curaj, diferită și dincolo de faptele de vitejie și luptele unor super-eroi mai noi sau mai vechi.

dsc_1246

Povestile sunt scurte, Ilinca le urmărește cu interes iar la final se lasă invariabil cu întrebarea: ”Bine și unde-i curajul în povestea asta?”. Imi place să o provoc și să o ajut să își găsească de fiecare dată răspunsul. O văd cum caută să înțeleagă emoțiile și motivațiile personajelor, cum face analogii cu întâmplări din viața ei și a prietenilor ei, cum se descoperă pe sine și pe alții dintr-o altă perspectivă și mă minunez de fiecare dată de cât de valoros este să pui întrebări și să asculți.

Cam atât pentru astăzi. Lectură plăcută vă doresc!

Pe curând!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.