Un experiment pe zi!

img_20161027_224003

Acum două săptămâni mi-au picat întâmplător ochii pe o carte din vitrina unui chioșc de ziare ”Experimente amuzante pentru copii” a Carlei Nieto Martinez, editura Flamingo GD. Am luat-o fără să o răsfoiesc, cu gândul că nu-mi strică o idee – două în plus de activități interesante și amuzante, mai ales că s-a cam deschis sezonul la zile ploioase, și proporția de timp petrecut afară/ în casă s-a cam inversat :(.

Prinsă cu diverse, am lăsat cartea pe noptieră alături de altele care-și așteaptă cuminți rândul. Cred că ilustrația simpatică de pe copertă a fost cea care i-a atras atenția Ilincăi într-o seară, când a luat-o în mână în timp ce aștepta să-i vină rândul la baie și poveste.

Ies eu victorioasă din camera piciului adormit și dau de doi ochi negri sclipicioși și un zâmbet larg care mă așteptau în tocul ușii vecine: ”mamiii, am o idee! Așa-i că facem și noi un experiment pe zi?”

Până să apuc să am vreo reacție, mă ia de mână și mă trage până la patul ei făcându-mi semn să mă așez: ”fi atentă, m-am gândit să-l facem pe ăsta, cu moneda săltăreață, după, pe ăsta cu lumina care se îndoaie…. a și pe ăsta cu înghețata fără congelator…. și …. offf unde era… stai un pic să găsesc… gata, pe ăsta cu lumânarea cu puteri magice! Pe astea primele și apoi mai vedem!”

Ce să vă spun, m-a topit cu entuziasmul ei debordant :).

Cartea e ușor de parcurs, are 4 secțiuni: Fizica incredibilă, Chimia uimitoare, Biologia surprinzătoare și Natura miraculoasă. Fiecare pagină e dedicată unui experiment. Pentru fiecare experiment, pe lângă pașii de urmat, descriși în cuvinte dar și ilustrați, găsești 3 chenare:

  • Primul cu ingrediente și instrumente necesare,
  • Al doilea marchează dacă e nevoie de ajutorul unui adult, dacă sunt necesare instrumente de laborator sau măsuri de precauție,
  • Ultimul cu explicația din spatele fenomenului urmărit.

Noi n-am reușit chiar un experiment în fiecare zi, din motive organizatorice, dar când timpul ne-a permis am recuperat. Nici toate experimentele nu ne-au ieșit ca la carte, dar ne-am distrat pregătindu-le și ne-am păstrat entuziasmul pentru noi încercări.

Următorul pe listă este experimentul ”Un ou tare foarte flexibil”, pentru care avem nevoie de o sticlă cu diametrul gâtului ceva mai mic decât diametrul oului, pe care încă nu am reușit să o găsim. Rămân recunoscătoare pentru orice idee în acest sens :).

Spor la experimentat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.