O viață sănătoasă pentru copilul meu!

dsc_0225

Știți mesajul ăla de interes public ”pentru o viață sănătoasă faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi”? Sunt ani buni de când, de câte ori aud acest mesaj îmi adresez un zâmbet cu substrat ironic usturător. Și îmi promit de fiecare dată că mă apuc de sport, că îmi voi oferi măcar jumătatea aia de oră în fiecare zi. După care uit, mă iau cu treburile, că am destule ori îmi găsesc scuze, cum că plimbarea piciului, leapșa din parc, maratonul de curățenie se califică și ele la mișcare, deci nu e așa grav.

Citisem undeva că ai nevoie de 21 de zile consecutive pentru a-ti forma un nou obicei și-am zis că nu-i mare lucru, dar undeva prin ziua 10, a intervenit ceva, am luat-o de la capăt, în ziua 6 altceva și tot așa de câteva ori, până când, după o bronșiolită a piciului, am uitat de tot povestea.

Mă enervează rău inconsecvența asta a mea, dar acum că mi-am amintit, mă apuc iar și nu mă mai las oricât ar dura să ating borna aia de 21 de zile consecutive. N-am să mă las pentru că știu că piticii mei învață din exemple și vreau să fiu un exemplu în sensul ăsta pentru ei.

Cred foarte tare că sportul practicat zilnic are un rol important in formarea caracterului. Cred că sportul ne învață despre perseverență, despre a pierde și a câștiga, despre a învăța din greșeli pentru a deveni mai buni în fiecare zi, despre răbdare și echilibru, sănătate și autocontrol.

Din toate motivele astea îmi încurajez copilul să facă sport în fiecare zi. Nu visez să devină campioană olimpică sau mondială, dar îmi doresc să își formeze obișnuința de a-și asculta și respecta corpul, de a-i da atenția cuvenită în fiecare zi, prin mișcare, alimentație și stil de viață în general.

Mă gândesc de mult să scriu despre importanța sportului în dezvoltarea și educarea copiilor și nu mi-a ieșit pentru că mi se părea ipocrit să vorbesc tocmai eu despre asta. Așa că am stat de vorbă cu Bogdan Luca, antrenor la Baschet Club Hoops Brasov si Presedinte al Comisiei Județene de Baschet despre asta. Iată ce a avut de spus:

Care sunt avantajele practicării sportului de către copii?

În primul rând sănătatea. Sportul practicat zilnic construiește un organism puternic și rezistent. Apoi e vorba de educație, atât la nivel personal cât și civic. Copilul învață să respecte reguli, învață bune maniere și cum să se comporte în grup și societate.

Cât sport ar trebui să facă un copil în fiecare zi?

Minim 2 ore de sport sunt necesare unui copil de 7-8 ani.

De ce un sport de echipă?

Sportul te învață stăpânire de sine și persevernță. Un sport de echipă are avantajul de a dezvolta abilități sociale importante: spirit de echipă, respect, colaborare, gestionare de situații din cele mai variate. În plus, echipa îi oferă sentimentul de apartenență la un grup cu valori și principii comune și sănătoase.

Cum aleg sportul potrivit pentru copilul meu?

Prin încercări. Tu îi oferi deschidere și variante, copilul sportul și echipa care îl atrag.

Cum aleg antrenorul potrivit pentru copilul meu?

Nu poți să faci tu asta. Copilul trebuie să aleagă, el îți va spune care e antrenorul de la care vrea și poate să învețe, e vorba de chimie.

Povestește-mi despre BC Hoops.

Suntem un club relativ nou (3 ani) și încercăm să implementăm o altă mentalitate în baschet, în care imbinăm sportul cu un stil de viață sănătos și echilibrat. Nu facem doar baschet, avem orele de înot complementare pentru sănătatea copiilor, tocmai am introdus drumețiile montane în echipă și, în plus, ne implicăm împreună cu copiii în acțiuni caritabile.

Când lucrăm cu copiii avem în minte trei lucruri:

  • Autocontrol și autocorectare. De asta atunci când îi învățăm ceva nu le explicăm doar cum se face ci și de ce se face. Ei înțeleg cum se leagă mișcările, care e rostul fiecăreia și, în timp, ajung să fie în măsură să se evalueze singuri cât de bine au făcut, unde au greșit, ce au de îmbunătățit.
  • Noi suntem o echipă și toți membri sunt promovați în mod egal.
  • Toți membrii noști învață să vorbească în fața unui grup.

Îți mulțumesc Bogdan pentru discuția frumoasă și deschisă. Sper ca vorbele tale să convingă cât mai mulți părinți să facă loc sportului în viața aglomerată a copiilor lor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.