Lecția de educație civică

Răsfoiam Facebook-ul în timp ce o așteptam pe Ilinca să-și termine cina și văd un filmuleț al lui Adi Hădean despre dezastrul românesc de la SIAL. Curioasă dau drumul la volum să-l ascult. Ilinca, recunoscând vocea bucătarului ei preferat țop lângă mine să vadă despre ce-i vorba. O las să asculte, deși nu prea pricepe mare lucru. În drum spre duș fac un sumar pe înțelesul ei.

”Ahaaa… pai și de ce nu i-ai dat bif (adica like)?”

”Pentru că nu-i nimic de plăcut în asta. De fapt e foarte trist, iar oamenii de acolo sunt cu siguranță dezamăgiți și furioși. Cu ce crezi că ar ajuta like-ul meu.”

”Mda, nu prea ar ajuta. Dar mami, ce ar ajuta?” întreabă cuprinsă de spirit justițiar fiică-mea.

De aici a urmat o poveste luuungă despre guvern și rostul lui, președinte, parlament, alegeri, drept la vot, cu cine și de ce votăm. A avut multe întrebări, urmărea cu viu interes fiecare răspuns, cerea clarificări și completări, vă spun drept, m-am simțit ca la examen. Din păcate însă, un examen pentru care nu m-am prea pregătit, pentru că, pe măsură ce vorbeam, realizam că spun o teorie pe care mă mir că mi-o mai amintesc.

Mă întreba Ilinca, ”bine mami și eu când o să am 18 ani de unde o să știu cu cine să votez?”

Îi povesteam frumos despre cum va evalua calitatea guvernării existente prin prisma experiențelor pe care le va avea cu școala, medicii, piața locurilor de muncă sau pur și simplu călătorind pe drumurile țării, cum va afla urmărind știri și reportaje ce proiecte au oamenii care ne guvernează și se va întreba dacă răspund nevoilor pe care ea consideră importante, dacă abordarea este cea mai potrivită, dacă nu cumva proiectele altora sunt mai bune.

Se uită la mine cu ochii mari și mă întreabă: ”auzi mami, tu așa faci?”

Pfff, cum să-i spun că eu nu mă mai uit la știri de mult și ocolesc cât pot orice contact cu politica pentru că, la un moment dat, nu imi mai amintesc care, am hotărât că nu am ce alege, că toți sunt o apă și un pământ și că nimic nu se va schimba indiferent de cât timp și energie consum eu legat de asta. Nu i-am spus așa dar i-am mărturisit că nu prea fac cum i-am povestit. Atunci am primit o adevărată lecție de educație civică din partea ei:

”Păi bine măi mami, și dacă toți oamenii ar face ca tine, și nu i-ar interesa, cum ar arăta țara noastră?!”

Mi-a crescut inima în mine că a ajuns să-i vină natural să judece comportamente în felul ăsta, pentru că am repetat întrebarea de fiecare dată când am discutat despre vreo regulă, să mă asigur că îi  înțelege rostul și vede sens în respectarea ei dincolo de prezența sau absența unei autorități. Dincolo de asta, a fost ca un duș rece întrebarea ei și singurul răspuns pe care am putut să-l dau a fost să îmi voi schimba imediat atitudinea.

Așa că… aștept cu interes știrile și dezbaterile electorale, mai trebuie doar să identific niște surse de informare decente. Vreo idee?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.