Cine a fost…?

img_20161013_110209

Zilele trecute am intrat în librărie cu scopul declarat de a cumpăra niște coperți pentru caietele Ilincăi. Coperți, bineînțeles, nu am găsit, dar nici nu am rezistat tentației de a arunca un ochi prin preajmă :). Mi-a atras atenția coperta haios ilustrată a unei cărți cu titlul ”Cine a fost Cristofor Columb?” autoare Bonnie Bader. O iau să o răsfoiesc și descopăr în spatele ei o alta cu ”Cine a fost Iisus?”. Același format, alt autor, Ellen Morgan, era de fapt o întreagă serie incluzand-i pe Leonardo da Vinci, Mozart, Marco Polo, Isaac Newton și alții.

Il las pe Columb și mă apuc de răsfoit despre Iisus, pentru că la noi ziua de joi a devenit zi de dezbateri pe teme religioase, grație orelor de religie ale Ilincăi.

Cartea e scrisă cu caractere mari, are ilustrații sugestive și povestește despre viața lui Iisus, nu înainte de a sublinia că sursa tuturor informațiilor sunt Evangheliile din Noul Testament, scrise de Ioan, Luca, Matei și Marcu, despre care, aflăm că este puțin probabil să îl fi cunoscut sau să îl fi auzit predicând pe Iisus. Găsim în ea povestea nașterii, învățături, pilde, miracole, trecem prin principalele momente ale calendarului creștin iar totul este pus în context istoric pentru a nuanța înțelegerea. În plus, cartea descrie cum a început și a crescut mișcarea creștină dar și felul în care este perceput Iisus din perspectiva altor religii.

Mi-a plăcut pentru că e povestea vieții lui Hristos scrisă pe înțelesul copiilor, vorbește despre valorile creștine fără a încerca să convingă sau să îndoctrineze, expune puncte de vedere diferite și pune evenimentele în context, lăsând loc cititorului să analizeze și să aleagă.

Am cumpărat cartea, împreună cu cea despre Newton. Pe cea de-a doua nu am răsfoit-o în librărie, am ales-o pentru că mi-a plăcut coperta care ilustrează celebra poveste cu mărul sursă de inspirație pentru formularea legii atracției gravitaționale.

Citind Ilincăi din ea, am descoperit că a fost o alegere foarte bună, pentru că Janet B. Pascal reușește să surprindă cum curiozitatea și spiritul iscoditor ale lui Newton au reprezentat motorul descoperirilor și realizărilor lui, care au schimbat în multe privințe modul în care înțelegem astăzi lumea. Am simțit că Ilinca a rezonat cu imaginea baiatului care amesteca din curiozitate diverse substanțe în atelierul unui spițer, am văzut mirare pe chipul ei când am trecut prin povestea cu mărul și o sămânță de entuziasm pe măsură ce înțelegea că omul ăla cu față severă și impunătoare de la început a devenit important și a primit recunoașterea tuturor pentru că și-a pus multe întrebări și nu s-a lăsat până nu a găsit răspunsul.

Sunt sigură că atunci când o va reciti, cu ochii unui copil de 10-12 ani, va înțelege multe alte lucruri din această carte. De altfel, cred ca biografiile oamenilor celebri sunt, dincolo de o lectură plăcută, o sursă de inspirație utilă. De aceea am apreciat această serie a editurii PandoraM care le face accesibile și plăcute de la vârste mici.

Spor la citit vă doresc!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.