Masa anotimpurilor

”Natura ne îmbogățește viața, reduce stresul, ne da echilibru și alinare, uneori chiar fără să ne dăm seama” spune Lou Harvey – Zahra în cartea sa ”Cum să-ți faci copilul fericit”. Am citit cartea asta cu ceva vreme în urmă, iar unul din lucrurile cu care ne-a îmbogățit viața este obiceiul de a realiza o masă a anotimpurilor.

Despre ce este vorba?

Este un ritual prin care marcăm trecerea într-un nou anotimp. Prilej de petrecut timp în natură, acordându-i atenție, descoperind culori, mirosuri, texturi, înțelegând transformările ce au loc în jurul nostru, povestind despre timp, ritmuri, ciclicități.

Ne plimbăm, deci, împreună, admirăm iarba, florile, copacii, urmărim insecte, animale, păsări, le ascultăm, povestim despre ele și despre vreme, soare, ploi, temperaturi, rouă, chichiură. Avem cu noi o plasă sau un coșuleț în care punem fiecare, bucățele din natură care ne plac, ne uimesc sau ni se pare că vorbesc despre anotimpul în care tocmai am intrat.

Sunt momente încărcate de emoții frumoase, presărate cu exclamații pline de bucurie autentică:

”Uite mamiii, frunza asta e atât de roșie!” sau

”Auzi mami râul, pare să cânte! Eu cred că ne cântă nouă! Și dacă te întorci cu spatele se aude altfel… oare ce vrea să ne spună?” sau

”Oare dacă adunăm destule nuci vor veni la noi veverițele, să le vedem de aproape?”

Ne rezervăm apoi timp să potrivim frumos tot ce am pus în plasa noastră cu comori într-un colț special al casei care păstrează toată energia pozitivă pe care am adunat-o din natură. Lucrarea reprezintă artistic cum vedem noi anotimpul pe care îl trăim și rămâne expusă pe durata întregului sezon.

Astazi am terminat de realizat ”capodopera” de toamna asta. Iată ce a iesit:

Care e utilitatea acestui joc?

Dincolo de timpul frumos petrecut împreună și în natură, a cărui valoare este evidentă, masa anotimpurilor este o oportunitate excelentă pentru a vorbi copilului pe înțelesul lui despre timp, ritm și cicluri naturale.

Este, de asemenea, un șir de lecții de botanică și zoologie care pornește de la observațiile copilului, se desfășoară firesc, mergând pe firul curiozității sale, ducând astfel la o înțelegere profundă a fenomenelor discutate, lipsită de sentimentul de efort aferent învățării, eventual pe de rost, din paginile unui manual.

 Imaginația, simțul artistic și îndemânarea copilului sunt libere să se desfășoare în momentul realizării colajului, care va sta la loc de cinste și va fi admirat de toată lumea, adăugând pe nesimțite o cărămidă sau două la stima de sine a realizatorului.

Din toate aceste motive m-aș bucura să știu că ideea mesei anotimpurilor a ajuns în cât mai multe case și mi-ar plăcea să împărtășiți cu noi micile voastre opere de artă :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.