Jocuri senzoriale

Piticul meu e în plină etapă exploratorie. Descoperă cu interes tot ce-l înconjoară, e atent la sunete, culori, lumini, umbre, mirosuri, gusturi. E adorabil cum studiază el atent, cu ochii mari și curioși orice obiect nou din raza lui de acțiune, cum îl apucă cu mânuțele pufoase și îl întoarce pe toate părțile, îl strânge, îl lovește de covor, apoi de parchet sau perete, amuzându-se de sunetele pe care le provoacă, pentru ca mai apoi să-l ducă tacticos la gură, privindu-mă pe sub sprâncene, așteptând parcă să vadă care va fi reacția.

DSC00226

În natură e fascinat, se citește în privirea lui plăcerea de a simți iarba, pământul, pietricelele, nisipul, frunzele, florile. Mulțimea de texturi, culori și mirosuri îl captează în intregime. Cu sunetele are o relație specială. Imită animalele așa cum le-a auzit el în curtea bunicilor, repetă liniile melodice ale cântecelor lui preferate, dansează în ritmul muzicii, poartă adevărate conversații pe limba lui, dar reproducând intensitatea și tonul vocii interlocutorului.

E o perioadă minunată în care învățarea se produce prin toți porii iar jocurile senzoriale sunt fascinante și utile în același timp. Iată câteva din favoritele noastre:

Instrumente muzicale

Colecția noastră include chitară, pian, doua feluri de tobe, muzicuță și fluier. Nu e zi în care să nu le ia la rând, zdrangănind bucuros pe fiecare în parte. Tobele și fluierul sunt favorite. Cu tobele are un adevărat ritual, mai întâi bate cu bățul (întotdeauna numai cu unul din ele), apoi cu mânuțele iar pentru marele final se cocoață în picioare pe ele și țopăie bucuros, făcând și un minunat spectacol de echilibristică :). Pe fluier îl iubeste pentru că-i de lemn și merge fantastic cu gingiile dureroase, bonus că, atunci când reușește să-l potrivească corect în guriță, scoate și sunete.

Petul cu pietricele

Asta e una din lucrările Ilincăi de la grădiniță, când au învățat despre instrumente muzicale și au construit singuri unul. Este un pet de ½ aproape plin cu pietricele, iar prin capacul găurit sunt trase cateva fire de ață groasă, colorată (mai bine spus au fost, că de atâta folosință au ajuns pe cale de dispariție). Petul se poate umple cu bobițe de orice, eventual colorate pentru un efect vizual mai bun, iar distracția copilului este garantată.

Baloane de săpun

Le urmărește cu frenezie încercând să le prindă și e nedumerit de fiecare dată când dispar chiar de sub nasul lui. Bonus, a prins el ideea cum se fac și caută să sufle prin cerculeț, nervos nevoie mare când nu îi iese și chiuind de mama focului când are o reușită. Mai complicat este să-l conving să nu își vâre cu totul în guriță cercul plin de săpun.

Animale

Fie că răsfoim cărticele sau ne jucăm cu figurine sau plușuri, Andrei adoră să audă cum fac animalele. Dacă e și Ilinca în zonă, facem concert pe mai multe voci, divertisment de calitate, nu jucărie!

Despre orgada cu animale adevărate a bunicilor sau grădina zoologică pot să spun doar atât: nimic nu se compară cu realitatea!

Magneți de frigider

Avem o colecție mare de magneți de diverse mărimi, culori și texturi pe care piticului îi place să-i mute de colo colo manifestând un viu interes față de mecanismul lor de lipire. Mai are ceva până să înțeleagă de ce nu stau pe ușă sau pereți, dar el e determinat să caute răspunsul iar și iar, în fiecare zi.

Pictura cu iaurt

O idee tare faina, inspirată de aici. Trei boluri cu iaurt, trei nuanțe de colorant alimentar, o coală albă, piticul așezat frumos în scaunul de masă și joaca poate începe :).

Jucării cu forme

Avem mai multe variante, toate sunt colorate, cu forme și mărimi diferite dar preferata lui este hipopotamul din două motive:

  • formele intră printr-o parte și ies prin alta – succesiunea apare – dispare – apare îl interesează foarte mult;
  • ca să le scoată trebuie să apese pe o ciupercă mare acționând un mecanism de rotire care învârte formele până le propulsează afara – mecanism + galagie = amuzament maxim.

DSC_0123

Bormașina magică

Nu mi-ar fi dat prin minte să i-o cumpăr, dar a găsit-o între jucăriile Ilincăi și s-a lipit parcă cu Super Glue de șuruburile mari și colorate. Stă minute în șir potrivindu-le pe tabla de joc, încercând să le potrivească, rotindu-le, chinuindu-se să le scoată. Îmi place pentru că îl ajută să-și dezvolte coordonarea fină a mișcărilor dar și pentru răbdarea și perseverența pe care le arată de fiecare dată cu acest joc.

Masajul după baie

Mi-ar plăcea ca ăsta să fie un ritual zilnic, pentru că ne place mult la amândoi, masajul, mângâierile, pupicii pe burtică și tălpițe, cucu-bau cu finetul moale peste piele… e un moment de răsfăț și conectare binevenit înainte de culcare.

Mi-am propus să îi construiesc și un fel de ”perete  senzorial”, care să-i ofere lui activitățile preferate, iar mie un pic de libertate de mișcare pentru activitați casnice :). Dar despre asta, într-o postare viitoare…

Spor la joacă!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.