Căutări de comori pentru juniori

Embed from Getty Images

Căutarea de comori este un joc amuzant la aproape orice vârstă. Ingredientele de baza sunt emoția căutarii, experiența de echipă, bucuria descoperirii (mici succese consecutive) și simbolul unei amintiri frumoase. Astăzi m-am gândit să vă povestesc cum se poate adapta acest concept pentru juniorii de 2-4 ani.

La această vârstă copiii iubesc activitățile care le stimulează toate simțurile, includ multă mișcare și se desfășoară în natură. Noi, cât a fost mică Ilinca, am căutat comori în familie. Iată cum:

Învățăm anotimpurile

Pentru fiecare anotimp organizăm o excursie în natură (se poate și în parc dacă este singurul colț de natură la îndemână). În prealabil facem o listă de ”ingrediente” pe care trebuie să le găsim și achiziționăm (sau confecționăm) un recipient în care să le adunăm (poate fi chiar un cufăr :)). Lista va include elemente de tipul: ceva fin, ceva roșu, ceva moale, ceva lucios, ceva aspru, ceva care miroase frumos, ceva rotund, ceva scurt etc. Echipa lucrează împreună pentru a completa lista și fiecare membru trebuie să își aducă aportul, astfel încât, la sfârsitul căutării, curfărul să cuprindă toate elementele * numărul de participanți. Bineînțeles, marcăm fiecare element găsit cu un ”Ura!!!”, ”bate palma!”, o îmbrățișare sau orice altceva vi se potrivește mai bine.

Odată lista completată, urmează pasul 2: confecționarea comorii. Invităm imaginația piticului să zburde pentru a folosi elementele adunate într-un colaj, un aranjament, sau orice alt tip de lucrare vrea, care să simbolizeze anotimpul despre care învățăm. Desigur, la realizarea lucrării contribuim și noi, ca niște coechipieri adevărați ce suntem. Lucrarea o expunem la loc de cinste, în casă, până va veni timpul să fie înlocuită cu comoara anotimpului următor.

Amintiri din vacanță

Pe același principiu se poate juca și în concediu, astfel, fiecare vacanță va avea comoara ei. Lucrând cu colaje, pe coli A4 sau mai mari, de planner, se poate crea un caiet cu amintiri din vacanțe pe care cu singuranță îl veți răsfoi cu plărcere peste ani.

Căutări tematice

În jurul vârstei de 3 ani, copiii încep să creeze cu plăcere jocuri de rol. În această etapă sunt foarte plăcute jocurile tematice, bazate pe interesele lor, cu comori inspirate din tematică.

De exemplu, pentru o fetiță pasionată de prințese :), alegeți locul și pe baza lui creați o harta, ușor de urmărit, cu imagini simple pentru punctele cheie unde vor găsi indiciile (un copac plin cu mere pentru indiciul de sub măr, un buchețel de flori pentru indiciul din grădina cu flori, etc). Aveți grijă să mototoliți un pic hârtia din care e făcută harta, să pară veche.

Pregătiți recuzita: coronițe, baghete, aripioare, săculețe cu praf magic, aripioare…

Îmbrăcați jocul într-o poveste: odată costumate, am ajuns în tărâmul fermecat. Zmeul cel rău a răpit-o pe Ileana Cosânzeana și o ține prizonieră în castelul lui. Voi sunteți echipa prințeselor care trebuie să o salveze. Urmați harta, treceți de provocările din fiecare punct și Ileana Cosânzeana vă va răsplăti pentru curajul vostru împărțind cu voi comoara ei.

La vârsta asta, 3-4 probe sunt suficiente, iar ele ar trebui să fie inspirate din activitățile preferate ale copiilor. Iată câteva sugestii:

  • să își măsoare forța cu zmeul în jocul cu sfoara, un adult (eventual mascat) trage de sfoara dintr-un capăt iar echipa prințeselor din celălalt capăt;
  • să doboare zmeul cu loviruri de minge;
  • să construiască un castel de nisip (poate fi nisip kinetic, plastelină sau aluat de pâine) pentru Zâna cea bună care în schimb îl va micșora pe zmeu cu bagheta ei magică;
  • să cânte un cântecel pentru Regina Rândunelelor care în schimb le va da aripi să zboare peste râul care înconjoară castelul Zmeului;

La final, bineînțeles, pregătiți premiul, același pentru toată lumea. Având în vedere tematica, pot fi păpușele prințese sau seturi de prințesă, cu care joaca poate continua liber odată căutarea de comori încheiată.

Spor la joacă!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.