”Cum a ajuns acolo bebelușul?”

Embed from Getty Images

Știți discuția aia pe care americanii o numesc ”the birds and bees talk”? Mult timp m-am învârtit în jurul ei cu Ilinca, mai ales în perioada în care eram însărcinată cu Andrei. Din principiu am ales să îi spun adevărul mereu, pentru că nu văd cum altfel se poate clădi o relație bazată pe încredere, așa că nu aveam de gând să încep să-i vând gogoși pe unul din cele mai delicate și de interes subiecte posibile.

Aveam totuși mari semne de întrebare despre cum să conduc discuția asta conform cu realitatea, pe înțelesul ei, dar fără să introduc idei și teme greu sau imposibil de digerat  la vârsta ei. Nu mă prea vedeam stând relaxată și povestind cu fiică-mea de 5 ani despre sex.

Era foarte curioasă în legătură cu sarcina, așa că după o scurtă lecție de anatomie, în care i-am ilustrat organele interne și așezarea lor în organism și am clarificat unde anume se dezvoltă bebelușul, ne-am făcut un fel de ritual de urmărire a sarcinii. Îi arătam poze de la ecografii, îi citeam despre stadiul de evoluție al bebelușului pe săptămâni, m-a întrebat despre naștere, alăptare, cordon ombilical, le-am abordat pe toate cu multă deschidere având mereu pregătite explicații și suport vizual cât mai pe înțelesul ei.

Îmi era clar că e numai o chestiune de timp până când va veni și temuta întrebare ”cum a ajuns acolo bebelușul?”, la care nu eram deloc pregătită să răspund. Citisem o grămadă de articole și cărți pe tema asta, cam tot ce îmi picase în mână, de teorie eram plină, dar pur și simplu mă vedeam bâlbâind ceva, roșind și schimbând subiectul fără grație dacă l-ar fi deschis atunci.

Am tot căutat pe net și prin librării ceva care să mă ajute. Simțeam nevoia unui suport vizual potrivit, cu termeni medicali dar nu prea sofisticat să nu înțeleagă, ceva simplu și curgător, clar, dar nu prea detaliat, cuprinzător în sensul de a introduce răspunsul într-un context firesc alături de informații legate de corpul nostru, diferențele dintre bărbați și femei, dezvoltarea fizică și transformările corpului de-a lungul timpului, noțiuni de igienă corporală și așa mai departe. N-a fost ușor, dar am găsit: ”Prima mea carte despre sex și corpul meu”, editura Aquila^93.

carte sex

Cartea reușeste să răspundă pe deplin cerințelor mele. Textul este formulat simplu, ușor de înțeles pentru un copil, iar ilustrațiile sunt foarte bune. Trece prin toate temele importante surprinzând dezvoltarea fizică în contextul celei afectiv-psihologice. Este gândită pentru a fi citită în prealabil de părinți și folosită ulterior ca suport în conversația care va oferi doza de informație potrivită în context.

Cum era de așteptat, Ilinca parcă a simțit că eram pregătită și la nici doua zile după ce am găsit cartea, a venit și întrebarea :). Discuția a curs la fel de firesc și relaxat ca toate celelalte pe care le avusesem anterior legat de sarcină. Ea a roșit un pic, s-a fâstâcit, apoi a rezonat cu relaxarea mea și a trecut mai departe, dorind să afle mai multe despre cum se va transforma corpul ei în adolescență.

Îmi e clar că ne vom folosi mult timp de acum încolo de această carte, ca suport pentru viitoarele discuții pe această temă. O recomand cu drag oricărui părinte își dorește discuții reușite cu copilul lui pe acest subiect sensibil!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.