Bla-bla -un joc bun și în mașină

DSC_0149

Căutam săptămâna trecută cadouri de ziua copilului. Grea misiune! Va spun cu mâna pe inimă. Nu voiam să le iau hăinuțe, pentru că au un stoc imens și nu ajug să le poarte, bonus că Ilincăi îi place să-și aleagă singură hainele, iar cadoul trebuie să fie surpriză, altfel nu se mai califică la cadou. Jucării… oferta e mare, dar și din alea avem saci întregi, iar de folosit, cu câteva mici excepții, se folosesc vreo 3-4, restul adunând praf în te miri ce colț al casei.

Buun, și cum mă uitam eu așa, la ce îmi recomanda vânzătoarea cu un entuziasm tot mai scăzut în fața refuzurilor mele repetate ”avem deja”, ”din ăstea avem vreo 3”, ”nu, nu cred că i-ar plăcea”… îmi pică privirea pe un joc de la D-Toys, ”Bla – Bla” se numește. Mi-a atras privirea pentru că avea desenată pe el imaginea celor 3 maimuțe pe care o foloseam adesea la atelierele de comunicare, cele cu ”see no evil, hear no evil, speak no evil”. Făcând această asociere am gândit că ar putea fi un joc care ajută dezvoltarea abilitătilor de comunicare la copii, așa că l-am studiat mai bine.

Ideea e simplă, pe fiecare cartonaș sunt scrise 5 cuvinte. Primul este cel pe care coechipierii trebuie să-l ghicească, celelalte 4 sunt cuvinte pe care nu ai voie să le folosești în descrierea pe care o faci. De exemplu, trebuie să transmiți cuvântul ”săgeată” și nu ai voie să folosești ”arc, ascuțit, trage, vârf”. Gradul de dificultate poate varia, pentru copiii mai mici se pot exclude numai primele 2 cuvinte, progresând până la 4 pentru avansați. Jocul are și un timer care face lucrurile mai interesante :).

Citind instrucțiunile am crezut că o va plictisi pe Ilinca și am continuat să caut, dar, negăsind altceva mai interesant, am decis să îmi încerc norocul și… surprizăăăă, Ilinca e fascinată de noua achiziție. Vrea să joace varianta dificilă fără să fie ajutată și să ghicească fără prea multe indicii. E un joc liniștit, ține trează atenția copilului în jur de o oră și cred că se poate folosi cu succes la drumuri lungi cu mașina iar beneficiile în materie de limbaj și gândire cred că sunt evidente. Îl recomand cu drag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.