Cu copiii în călătorii

Am fost cu copiii în Italia. Cochetam de o vreme cu ideea unui city break la început de an dar ne tot gândeam și răzgândeam, că-i coplicat cu piticania, că oboseală, bagaje, aeroporturi, prognoze meteo și altele din seria lui ”dacă” și ”parcă”. Cumva astrele s-au aliniat și, într-un moment de entuziasm, am decis să mergem și să ne lăsăm surprinși.

A fost o săptămână cu de toate, oameni dragi, povești, mâncare delicioasă, plimbări, locuri frumoase, vreme buna, vreme rea, program amețit, oboseală, plânsete, râsete, entuziasm, agitație, negocieri, rătăciri… amintiri :).

Una peste alta a fost o experiență frumoasă, pe care vreau să o repetăm, poate un pic optimizată, pe baza lecțiilor învățate. Ca să nu uit și poate să vă ajute și pe voi, vă împărtășesc ce-am învățat despre călătoriile cu doi copii.

Organizare

Știți vorba aia ”iarna nu-i ca vara”? Ei bine, nici avionul nu-i ca mașina al cărei portbagaj înghite cantități enorme de bagaje, ceea ce îți permite să cari cu tine aproape toată casa. Bagaje limitate implică prioritizare riguroasă, care, cu siguranță e muuult mai plăcută dacă o faci în tihnă, așa, cu o săptămână înainte, cu un pix în mână și gândurile adunate.

Cred că e posibil să împachetezi fără să faci slalom printre teancuri de lucruri revărsate din dulapuri și casa arătând ca după cutremur, să ai tot ce îți trebuie și să nu alergi la cumpărături în ziua plecării. Cred că valizele pot fi organizate în așa fel încât să ști ce și unde ai, astfel încât să nu găsești cereale atunci când cauți pamperși sau jucărele când cauți servețele. Eu funcționez bine, de obicei, în haos și obișnuiesc să fac lucrurile pe ultima sută de metri pentru că îmi place presiunea timpului. Totuși, cu copiii, simt că genul ăsta de abordare nu-i tocmai potrivită, crează agitație inutilă și contagioasă fix atunci când ai vrea ca piticii să fie liniștiți și relaxați.

Zen

Da, când pleci în călătorie, e posibil ca toate legile lui Murphy să ți se aplice. Copilul mai mare s-ar putea să vrea la toaleta, să îi fie foame, sete, somn sau să îl doară picioarele în cele mai nepotrivite momente. Bebelușul tău, care doarme liniștit cu bormașina forând febril la capul său, poate fi treaz lumânare și poate va țipa din toți rărunchii măcar o oră încheiată în ciuda tuturor eforturilor tale de a-l liniști. Internetul s-ar putea să nu îți mearga fix când ai nevoie de GPS și, în general, se poate ca toate planurile tale să nu se potrivească cu ceea ce găsești la fața locului. Dar ști ceva? E posibil și ca toate să meargă ca unse.

Ce am observat este că exista o strânsă legătură între starea mea interioară și felul în care decurg lucrurile. Agitația și încrâncenarea de a vedea lucrurile desfășurându-se conform planului nu numai că se transmite întregii familii, dar parcă face ca întreg universul să conspire împotriva mea.

Pe de altă parte, abordarea relaxată, fără altă miză decât să ne simțim bine împreună are un efect uimitor. Chiar dacă ai greșit drumul și te-ai învârtit o oră și jumătate căutând mașina, te poți bucura de plimbare, companie, peisaj, de o glumă, o înghețată, un zâmbet și de experiență per total.

Atenție la detalii

Când zbori cu două companii aeriene diferite e bine să verifici dimensiunile acceptate pentru bagaje pentru fiecare în parte, asta daca nu vrei să ai surpriza ca valiza ta de mâna să devină bagaj de cală suprataxat la aeroport.

Programul obiectivelor turistice pe care îți dorești să le vizitezi poate fi foarte util impreună cu o harta printată, cu un traseu orientativ în caz că nu îți merge internetul. În plus, aș mai marca pe hartă câteva restaurante cu review-uri bune, pentru momentele de foame nepotolită apărute în ciuda sandwich-ului si a bananei din dotare.

Plimbări plăcute și relaxate vă doresc :)!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.