Jocuri educative

Saptămâna asta am descoperit un nou joc educativ care a reușit să capteze nu numai interesul Ilincăi ci și pe cel al întregii familii, ceea ce m-a inspirat să vă împărtășesc câteva idei pe această temă.

Jocul acestei săptămâni este Micul Fizician. Face parte dintr-o colecție de la D-Toys, care introduce copilul în minunata lume a circuitelor electrice într-o maniera captivantă și amuzantă. Am descoperit împreună cu Ilinca de ce este nevoie pentru ca un bec să se aprindă, cum se leagă becurie în serie și în paralel, trei tipuri de comutatoare și chiar am construit propriul radio. E drept că i-ar trebui o antenă ceva mai bună pentru a avea parte de o calitate mai bună a sunetului, dar, pus la fereastră, a reușit să asigure fundalul sonor pentru un dans, ceea ce a facut-o pe Ilinca tare mândră. Cred că jocurile astea sunt o modalitate excelentă de a cultiva interesul natural al copiilor spre experiemente practice și de a oferi răspunsuri ușor de înțeles la multe din întrebările lor legate de cum funcționează aparatura din casă.

Un alt joc de care ne bucuram de ceva vreme este The Human Body, un puzzle magnetic care ilustrează pe o față sistemul osos, iar pe cealaltă cele mai importante organe din corpul omenesc. Noi l-am cazat permanent pe ușa de la intrare și îl folosim ca material ilustrativ de fiecare dată când Ilinca are intrebări legate de corpul uman. Și pentru că interesul pe această temă este foarte mare de luni bune încoace, facem apel destul de des la această resursă. Întrebări de genul, ”ce se întâmplă cu mâncarea după ce o înghițim?”, ”ce înseamnă că cineva și-a tasat două vertebre?”, ”ce te doare când te doare în piept?”, ”de ce curge sângele când ai o rană?” și-au găsit răspunsuri pe înțelesul ei cu ajutorul acestui puzzle.

puzzle

Pe același principiu, foarte util când planificăm călătorii sau când apar intrebări de felul: ”care e cea mai mare țară din lume?” sau ”Bucureștiul e mai mare decât România?” sau ”cât de departe e Italia?” este puzzle-ul cu harta Europei. Ne place pentru că fiecare piesă reprezintă o țară iar Ilinca are obiceiul de a le atribui forme, Italia e ca o cizmă, România ca un pește și tot așa. Mi-ar plăcea un puzzle similar cu România, nu avem unul pentru că nu am văzut prin magazine, însă un search pe google a rezolvat problema :).

Voi ce jocuri educative folosiți?

4 thoughts on “Jocuri educative

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.