Pe mine nu ma iubești cum îl iubești pe el!

Se cuibărește la mine în brațe, e moale și pufos, ca un cozonăcel cald, dar nu miroase a nucă și vanilie, miroase a lapte și băluțe. Îmi vine să-l mănânc, îl strâng tare la piept și îmi afund nasul lângă gâtul lui, să simt cum mă umplu de mirosul dulce de bebluș. Probabil că respirația mea îl gâdilă și incepe să râda ca o jucărie, arătându-mi gingiile știrbe și gropița din obrazul stâng. Râde cu toată fața și mai ales cu ochii senini din care se revarsă fericirea conectării.

Ilinca se ridică de la masă, își ia avânt catre noi și aproape mă dărâmă când mă îmbrațisează: ”vreau și eu!”

Regăsindu-mi echilibrul, cu pulsul încă accelerat de sperietura că voi cadea cu el în brațe, mă încrunt la ea și mârâi printre dinți: ”ce vrei Ilinca? Termină de mâncat și ne jucăm dupaia. Ți-am spus de atâtea ori să nu te mai ridici de la masă? Era să mă dărâmi cu tot cu Andrei.”

Ochii i se umplu de lacrimi și se întoarce pe scăunel, suspinand: ”voiam și eu puțină iubire…”

Offf, îmi spun în sinea mea, îl las pe Andrei pe floricica cu jucării și mă așez lângă ea să o imbrățisez. Se face ghemotoc în poala mea și gângurește ca un bebeluș. Ridică privirea la mine, căutând aceeași legatură pe care tocmai o văzuse între mine și fratele ei. Dar nu o găsește și îi dau din nou lacrimile:” pe mine nu ma iubești cum îl iubești pe el!”

”Offf” îmi spun iar, ”conectare la comanda nu se poate :(”. O mângâi și o strâng în brațe, în timp ce încerc să îmi adun gândurile. Îmi vine o idee, e un joc pe care îl pregătisem de ceva vreme, dar nu găsisem încă momentul potrivit pentru el.

”Mai ții minte cum îți spun eu mereu că vă iubesc pe amândoi la fel de mult, dar că sunteți în momente diferite, aveți nevoi diferite și iubirea capătă forme diferite?”

”Da.”

”Uite, am aici un teanc mare de poze, ca să te ajute să înțelegi mai bine. Haide să ne uităm la povestea familiei noastre.”

Curioasă, răsfoiește prin maldărul de poze, trecând repede de la una la alta.

”Asta sunt eu când eram mica, așa de vârsta ta. Atunci eu aveam un frățior care era bebeluș… și uite, și tati era mare când frățiorul lui era bebe. Haide să le lipim pe astea primele.”

Încet, încet am ajuns și la pozele cu ea în maternitate.

”Uite, asta ești tu în prima ta zi de viață!”

”Ce mică eram!”

”Da, erai mică și tare dragălașă. Îmi plăcea să ma uit la tine muuult și mă gândeam la câte lucruri frumoase o sa facem împreună.”

”Cum adică?”

”Păi erai așa micuță, că tot ce puteam face cu tine era să te țin în brațe, să te privesc și să îți cânt sau povestesc. Așa puteam eu să îți arăt cât de mult te iubesc. Apoi, puțin câte puțin ai crescut, uite, aici făceai primii pași iar aici ai primit prima ta trotinetă, uite și jocul cu cuburi care îti plăcea mult când erai mică, primul tău brad de Crăciun, al doilea… ahh uie și aici impodobim împreună… vezi tu, pe masura ce ai crescut ai învățat să mergi, să vorbești, să te joci, jocuri din ce în ce mai interesante și mai complexe, nu ai mai avut nevoie să te țin în brațe și să te privesc ci să te ajut să descoperi lumea, să mă joc cu tine, să îți răspund la întrebări și să povestesc cu tine. Toate astea sunt feluri în care eu pot să îți arăt astăzi că te iubesc, lucruri pe care nu le puteam face când erai bebeluș. Acum înțelegi cum poate fi dragostea la fel de mare, dar diferită?”

”Cred că da.”

Nu a avut răbdare să decupăm și să lipim toate pozele, vom termina noi albumul odata.

Un pic mai târziu, iată ce conversație imi e dat să aud prin videofon: ”Andrei, tu nu știi acum ce mult te iubesc eu, că mami asta nu mă lasă să te țin în brațe, zice că te scap. Dar lasă că mai crești tu puțin, și te învăț eu să mergi și să te joci, si atunci o sa știi și tu ce mult te iubește surioara ta…”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.